Vi har förtydligat hur vi hanterar personuppgifter och cookies.
Frågor & Svar Villkor Policy minderåriga

Policy minderåriga

Personuppgiftspolicy

Inledning
DN erbjuder nu gymnasieelever som är minst 16 år gamla en gratis prenumeration på DN Digital Bas. Prenumerationen gäller fram till och med den 15 juni 2020 och avslutas därefter automatiskt. Denna personuppgiftspolicy gäller för dig som nyttjar detta erbjudande.

AB Dagens Nyheter (org nr: 556246-8172) ("DN") är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter. Du hittar kontaktuppgifter till oss under ”KONTAKTA OSS” och “DATASKYDDSFRÅGOR”.

Vilka personuppgifter samlar vi in?
E-postadress, lösenord och personnummer.

Enhets- och användningsdata. När du skapar ett konto får du ett unikt kund-ID-nummer. När du loggar in på ditt användarkonto skapar vi en registrering av inloggningen, vilket innefattar datum och tid, information om produkten du loggade in på, IP-adress samt eventuella felmeddelanden. När du använder vår sajt samlar vi in data om din enhet, t.ex. information om du surfar på en mobil eller dator och vilken browser du använder. Vi samlar även in data om hur du använder våra digitala tjänster, t.ex. information om de funktioner som du använder, de sidor du besöker och programvarukonfigurationer som du använder. Detta kan även innefatta information om IP-adress och inställningar (t.ex. språkinställningar).

Uppgift om eventuella ämnen eller skribenter som du väljer att följa.

Kundsupport m.m. Vi samlar in information som du skriver i meddelanden som du skickar till oss, såsom feedback och recensioner, frågor och information som du lämnar i kundtjänstärenden.

Hur samlar vi in personuppgifterna?
Vi samlar in uppgifter som du lämnar när du registrerar dig.

När du loggar in på ditt digitala konto och surfar på vår sajt samlar vi in viss data, bl.a. genom användning av teknik som cookies på våra sajter och genom information som vi får tillgång till via den enhet (som mobil, dator eller surfplatta) du använder dig av när du tar del av våra tjänster, såsom IP-adress, språkinställningar och pushinställningar.

Genom en leverantör kan vi fastställa användares geografiska positioner (inte exakta) baserat på IP-adress.

Om du inte lämnar uppgifter som är nödvändiga för att få tillgång till våra tjänster eller en viss funktion finns det en risk att du inte kommer att kunna använda den specifika tjänsten eller funktionen.

Hur vi använder personuppgifter
I detta avsnitt beskriver vi hur vi använder dina personuppgifter.

Tillhandahålla den digitala prenumerationen. Vi använder dina uppgifter för att tillhandahålla den digitala prenumerationen.

Verifiera att du är berättigad till erbjudandet. Vi behandlar ditt personnummer för att avgöra om du är berättigad till erbjudandet.

Kundsupport. Om du kontaktar oss för kundsupport behandlar vi dina uppgifter för att ge dig support. Telefonsamtal och chattsessioner med våra representanter kan komma att spelas in för din och vår säkerhet samt för att kontinuerligt utvärdera vårt kundservicebemötande.

Kommunikation. Vi kan komma att kontakta dig för att informera dig om frågor som har med din prenumeration eller ditt kundsupportärende att göra. VI KOMMER DÄREMOT INTE ATT ANVÄNDA DIN E-POSTADRESS ELLER ANDRA KONTAKTUPPGIFTER FÖR NÅGON FORM AV DIREKTMARKNADSFÖRING.

Produktförbättring. Vi använder information om hur våra tjänster används för att förbättra våra befintliga tjänster och produkter, bland annat genom att uppdatera funktioner och få en ökad förståelse för hur vi kan göra användarupplevelsen smidigare för våra användare. Vi använder till exempel felrapporter för att förbättra säkerhetsfunktioner, användarbeteende, sökfrågor och klick på våra sajter för att förbättra relevansen för sökresultat, för att avgöra vilka nya funktioner som ska prioriteras och placering av innehåll på våra sajter.

För att bättre förstå vår affärsverksamhet (så kallad "Business Intelligence"). Vi behandlar uppgifter om hur våra tjänster används för att ta fram statistik och analyser avseende vår affärsverksamhet. Denna information använder vi för att kunna fatta välgrundade affärsbeslut och planera strategier framåt för verksamheten. Vi använder anonymiserad data så långt det är möjligt för detta ändamål.

Säkerhet och regelefterlevnad. Vi använder uppgifter för att skydda våra produkters, tjänsters och kunders säkerhet, för att upptäcka och förhindra bedrägeri (exempelvis dubbelutnyttjande av erbjudanden), för att lösa tvister och verkställa våra avtal. Vi använder uppgifter för att efterleva tillämplig lagstiftning såsom bokföringslagen. Notera att vi kan komma att radera innehåll som du publicerat via exempelvis en kommentarsfunktion om det bryter mot våra användarvillkor för en specifik tjänst.

Annonsering och tredjepartscookies. När du besöker vår sajt kommer några av de cookies vi placerar på din dator vara annonseringscookies, som är särskilt avsedda för att komma ihåg hur du navigerar på nätet och vilka sajter du besöker för att göra annonserna mer relevanta och effektiva. För mer information om hur vi använder cookies, se avsnittet "COOKIES OCH LOKAL LAGRING AV DATA" nedan samt vår Cookiepolicy. I vår Cookiepolicy kan du även få information om hur du kan hantera dina cookies. Ingen av de tekniker vi använder för intressebaserad reklam på våra sajter samlar information om ditt namn, adress, e-postadress eller andra kontaktuppgifter.

Beteendestyrd retargeting. Ibland kan du komma att se annonser för andra företag som du tidigare har besökt. Om du t.ex. har besökt en modesajt kan det hända att du ser en annons för modesajtens produkter på vår sajt, förutsatt att du har godkänt detta hos modesajten. Detta kallas ”retargeting”.

Den lagliga grunden för vår behandling som beskrivs i punkten (a) ovan är att den är nödvändig för att uppfylla avtalet med dig. Den lagliga grunden för vår behandlingen som beskrivs i övriga punkter är att den är nödvändig för vårt berättigade intresse att kunna möta våra kunders önskemål, utvärdera, utveckla och förbättra innehållet och utformningen av tjänsterna och att kunna uppnå relevans i annonsering. Slutligen har vi ett berättigat intresse av att kunna skydda vår verksamhet.

Cookies och lokal lagring av data
Här har vi sammanfattat hur vi använder cookies och lokal lagring av data. I vår Cookiepolicy hittar du mer information om cookies. På vår FAQ-sida hittar du mer information om hur vi arbetar med annonsering.

Inloggning och inställningar. Vissa cookies används för att komma ihåg dina inställningar när du återvänder till vår webbplats. Lokal lagring av data används bland annat för att du ska slippa logga in varje gång du besöker någon av våra sajter, och för att spara eventuella inställningar som du har gjort (t.ex. textstorlek).

Analys, statistik och utveckling. Genom olika mätverktyg kan vi samla in statistik över hur våra sajter och appar används. Detta hjälper oss att utveckla och förbättra upplevelsen för dig som användare. Olika verktyg används för olika syften. Vi använder bl.a. realtidsverktyg för att kunna avgöra vilka nyheter som ska publiceras vid vilken tidpunkt. Andra verktyg, t.ex. Google Analytics, används för att följa och analysera läsandet över tid. Vi använder också lokal lagring av data för att kunna genomföra så kallade A/B-tester när vi exempelvis testar nya funktioner på en mindre grupp användare innan vi släpper dem till alla användare.

Annonscookies (tredjepartscookies). Annonsörer, annonsbyråer och andra samarbetspartners använder cookies på våra sajter för att kunna leverera annonser på våra sajter, för att mäta hur många användare som har sett en annons eller för att anpassa vilka annonser du exponeras för. Du kan läsa mer om annonsering och vilka tredjepartsaktörer vi tillåter här.

Hur vi delar dina personuppgifter
Det kan ibland vara nödvändigt för oss att dela dina personuppgifter, t.ex. med företag som utför tjänster för vår räkning. Vi anlitar olika leverantörer som utför tjänster för vår räkning, t.ex. kundservicesupport, trafikmätning samt skydd och support för våra system och tjänster. Dessa leverantörer kan behöva behandla eller få tillgång till personuppgifter för att kunna utföra sina tjänster. Våra leverantörer är bundna av så kallade personuppgiftsbiträdesavtal och har inte rätt att använda personuppgifter för egna ändamål.

När du använder våra tjänster kan du välja att dela artiklar via sociala medier via en social plug-in (exempelvis en dela-knapp). När du delar information via en social plug-in kommer din webbläsare att föra över enhetsdata till det sociala mediet, såsom datum och tid för delningen, vilken typ av enhet som du använder, ditt operativsystem och IP-adress, URL för besöket, samt information om vilken artikel du delar. För mer information om hur respektive sociala medier behandlar de uppgifter som du lämnar till dem via sociala plug-ins, uppmanar vi dig att ta del av respektive sociala medias villkor och personuppgiftspolicys.

I samband med annonsering kan viss användningsdata samlas in av annonsörer och andra samarbetspartners via cookies på våra sajter i syfte att leverera annonser på våra sajter, för att mäta hur många användare som har sett en annons eller för att anpassa vilka annonser som visas. Du kan läsa mer om annonsering och vilka tredjepartsaktörer vi tillåter här. Vi lämnar dock aldrig ut kunddata som exempelvis e-postadresser eller andra kontaktuppgifter till annonsörer eller andra annonspartners.

Vi kan komma att lämna ut personuppgifter som en del av en gemensam affär, exempelvis en sammanslagning eller försäljning av tillgångar. Slutligen kan vi komma att behöva lämna ut eller spara dina uppgifter när vi anser att det är nödvändigt för att:
  1. följa lagen eller rättslig process och ge ut information till polis och andra behöriga myndigheter,
  2. skydda våra kunder, exempelvis för att förhindra skräppost eller bedrägeriförsök
  3. hantera och upprätthålla säkerheten för våra produkter, däribland att förhindra eller stoppa en attack på våra system eller nätverk,
  4. skydda rättigheter eller egendom som tillhör oss, inklusive verkställa de villkor som styr din användning av tjänsterna. Om det är nödvändigt överlåter vi ärendet till polismyndigheten för fortsatt handläggning.

Observera att vissa av våra sajter innehåller länkar till externa företag, till exempel för erbjudanden av produkter och tjänster, vars personuppgiftspolicys skiljer sig från vår. Om du lämnar personuppgifter i någon av dessa produkter behandlas dina uppgifter enligt deras respektive personuppgiftspolicy, ta gärna del av den innan du lämnar några uppgifter till det externa företaget. Vi ansvarar inte för användning av dina personuppgifter som dessa externa företag utför.

Hur du kommer åt och kontrollerar dina personuppgifter
Kundservice. Du är alltid välkommen att kontakta oss via kundservice med frågor angående hantering av dina personuppgifter. Läs mer om vilka rättigheter du har och hur du kontaktar oss under "DINA INDIVIDUELLA RÄTTIGHETER" och "KONTAKTA OSS".

Användarkonto. Du kan kontrollera vissa uppgifter via ditt användarkonto.

Dina annonsinställningar. Vänligen besök youronlinechoices.com eller networkadvertising.org (om du besöker våra webbsidor från USA) för mer information om intressebaserad marknadsföring och hur du kan avstå från den. Om du väljer att avstå från att ta emot intressebaserad reklam, betyder det inte att du inte längre kommer att få se reklam på våra webbsidor, utan att den reklam som visas inte kommer vara anpassad för dig och därför upplevas som mindre relevant. I den utsträckning informationen som används för intressebaserad reklam även används för andra nödvändiga syften (bl a för att tillhandahålla våra produkter, analyser och bedrägeridetektering) kommer inte insamlingen av sådana uppgifter att upphöra om du avanmäler dig från intressebaserad reklam.

Cookie-kontroller. Relevanta webbläsarbaserade cookiekontroller beskrivs i vår Cookiepolicy.

Spårningsskydd via webbläsaren. Vissa webbläsare har en funktion som blockerar innehåll från tredje part, bland annat cookies, från alla webbsidor som du lägger till i spårningsskyddets lista. Genom att begränsa anrop till dessa webbsidor, begränsar webbläsaren informationen som dessa tredjepartssidor kan samla in om dig.

Dina individuella rättigheter
Information om var du kan vända dig för att ta tillvara dina rättigheter hittar du under "KONTAKTA OSS". Du har följande rättigheter:
  • Samtycke. Om behandling av personuppgifter baseras på ditt samtycke, har du rätt att när som helst återkalla samtycket för framtida behandling av dina personuppgifter.
  • Registerutdrag, rättelse och radering. Du har rätt att kostnadsfritt begära tillgång till samt åtkomst till kopia av dina personuppgifter (s k registerutdrag), begära rättelse av felaktiga uppgifter och, under vissa omständigheter, begära att dina personuppgifter raderas.
  • Begränsning. Du har rätt att kräva att vi begränsar behandlingen av dina personuppgifter under vissa omständigheter, t.ex. under tiden det åligger oss att utreda eventuella invändningar från dig.
  • Dataportabilitet. Du har i vissa fall en rätt till dataportabilitet, dvs att få ut personuppgifter som tillhandahållits från dig, i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format samt att kunna överföra dessa till annan personuppgiftsansvarig. Detta gäller endast vi behandlar personuppgifterna med ditt samtycke eller för att det är nödvändigt för att uppfylla ett avtal med dig.
  • Direktmarknadsföring. Enligt reglerna i GDPR har du en ovillkorlig rätt att invända mot direktmarknadsföring (inklusive profilering för dessa ändamål). OBS att vi inte kommer att skicka någon direktmarknadsföring till dig som tar del av DN:s erbjudande till gymnasieelever.
  • Invändning. Du har rätt att i vissa fall invända mot annan behandling av dina personuppgifter. Vi måste då upphöra med behandlingen om vi inte kan visa tvingande berättigade skäl som överväger ditt intresse av att inte få personuppgifterna behandlade.
  • Datainspektionen. Du har rätt att framföra klagomål hos Datainspektionen, som är den myndighet i Sverige som utövar tillsyn över hur vi som företag följer lagstiftningen.
Utövandet av dina rättigheter är kostnadsfritt. Vi besvarar i regel din begäran om registerutdrag och radering av dina personuppgifter inom 30 dagar. De åtgärder som du begärt utförs inom rimlig tid som beroende på omständigheterna kan vara upp till 3 månader. Vi förbehåller oss rätten att vid orimlig eller uppenbart ogrundad invändning eller begäran ta ut en rimlig avgift för åtgärden.

Säkerhet för dina personuppgifter
Vi använder en rad säkerhetstekniker och säkerhetsmetoder för att skydda dina personuppgifter från oönskad åtkomst, användning och utlämnande. Till exempel lagras personuppgifter som du anger på datorsystem som har begränsad åtkomst och finns i skyddade lokaler. Vid överföring av mycket känsliga data (exempelvis kreditkortsnummer och lösenord) via Internet, skyddar vi dessa uppgifter med kryptering. Vi kravställer våra leverantörer för att säkerställa att behandlingen sker i enlighet med denna policy och våra säkerhetsrutiner. Vidare lagrar vi uppgifter som vi samlar in när en användare inte är inloggad (autentiserad) separat från kundspecifik kontoinformation som direkt identifierar dig, som ditt namn och e-postadress. Vi använder huvudsakligen anonym data eller pseudonymiserad data vid analys av kundinsikt, produktutveckling, personalisering, trender, statistik och liknande syften. Pseudonymiserad data är data som inte kan hänföras till en viss individ person utan att kompletterande uppgifter används.

Var vi sparar och behandlar personuppgifter
Vi behandlar personuppgifter inom EU/EES i första hand, men i vissa fall använder vi leverantörer som är etablerade utanför EU/EES, t.ex. för att skicka nyhetsbrev och för utveckling och underhåll av våra system som ger leverantören access till personuppgifter. I de fall personuppgiftsbehandling sker utanför EU/EES sker det under förutsättning av vi har stöd enligt lag, t.ex. använder vi leverantörer som är certifierade under Privacy Shield, eller så har vi ingått standardiserade modellklausuler som godkänts av EU-kommissionen och som finns tillgängliga via Datainspektionens webbsida.

Hur länge vi sparar dina personuppgifter
  • Ditt personnummer raderas direkt efter att vi verifierat detta vid registreringstillfället.
  • Din e-postadress och övriga personuppgifter kopplade till ditt digitala konto kommer att raderas eller anonymiseras direkt efter att prenumerationen upphört.

Dina personuppgifter kan komma att sparas under längre tid än vad som angetts i vissa särskilda fall, t.ex. om vi är skyldiga att göra det enligt lag (t.ex. bokföringslagen), förordning eller myndighetsbeslut, om det är nödvändigt för att bemöta en fråga eller klagomål från dig, om det är nödvändigt för att lösa en tvist eller om du har samtyckt till det.

Kontakta oss
Nedan finner du kontaktuppgifter till oss om du vill ha ett registerutdrag, begära radering, eller om du vill utöva någon av dina andra rättigheter (läs mer under "DINA INDIVIDUELLA RÄTTIGHETER").

Dagens Nyheter AB (org. nr: 556246-8172)

Hemsida: https://kund.dn.se/kontakta-oss/

E-post: kundservice@dn.se

Telefon: 08-738 26 00

Dataskyddsfrågor
Om du har frågor om vår personuppgiftsbehandling eller om du har ett klagomål är du välkommen att kontakta oss på dataskydd@bonniernews.se. Här kommer du även i kontakt med dataskyddsombudet för DN.

Fler artiklar inom Villkor

Prenumerationsvillkor Filmklubben Prenumerationsvillkor Hur får jag ett registerutdrag från er? Personuppgiftspolicy Hur gör jag för att radera mina uppgifter? Cookiepolicy Policy minderåriga Användarvillkor DN Snille Tillbaka till frågor och svar